Acțiunea 4.1.1: forma finală a ghidului pentru investiții în activități productive – în primul trimestru al anului 2022

Luni, 20 decembrie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis un nou termen pentru publicarea ghidului final pentru investiții în activități productive (Acțiunea 4.1.1.) – primul trimestru al anului 2022.

Conform reprezentanților ministerului, în acest moment, “ghidul solicitantului aferent acţiunii 4.1.1. „Investiții în activități productive” din cadrul Axei prioritare 4 – Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 a Programului Operațional Competitivitate este în proces de consolidare și definitivare la nivelul MIPE, iar versiunea finală va fi publicată primul trimestru al anului 2022. Ulterior aprobării și publicării variantei finale a Ghidului solicitantului, cei interesați vor avea la dispoziție o perioadă de timp pentru pregătirea proiectului în vederea depunerii acestuia.”

Acțiunea 4.1.1 – „Investiții în activități productive” va susține IMM-urilor în cadrul programului de relansare economică cu finanțare din facilitatea de finanțare REACT-EU în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, prin acordarea de ajutoare temporare cu valoare limitată, firmelor care se confruntă cu un deficit sau chiar cu lipsa lichidităților.

În cadrul acțiunii 4.1.1 vor fi sprijinite IMM-urile afectate semnificativ de pandemia de COVID-19 și care nu au avut suficientă reziliență pentru a-și menține indicatorii economici.

În urmă cu puțin timp, Dan Vîlceanu, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, anunța mai multe modificări la Ghidul solicitantului aferent acțiunii 4.1.1 – Investiții în activități productive (noua Măsură 3 pentru afaceri):

  • Renunțarea la principiul primul venit – primul servit!
  • Achiziția de imobile și realizarea de lucrări de construcții au fost scoase din categoria cheltuielilor eligibile; amenajarea construcțiilor existente rămâne eligibilă;
  • Maximum 5 x cifra de afaceri a solicitantului din anul 2019;
  • Proiectele vor fi depuse într-un interval de 5 zile care va fi stabilit prin ghidul solicitantului. Toate proiectele depuse în acest interval se evaluează automat (toate criteriile actuale din grila de evaluare, mai puțin criteriul de mediu). Punctajul pe criteriul legat de mediu va fi acordat în cadrul unei verificări realizate de evaluatori.
  • Până la un scor de maximum 60 de puncte (60% din punctaj), proiectele vor fi evaluate automat și ierarhizate în funcție de punctajul obținut. În a doua etapă, în ordinea punctajului obținut, dosarele vor fi evaluate în funcție de criteriul verde (40% din punctaj) și doar până la atingerea limitei maxime de 358 milioane de euro.
  • La punctaje egale, proiectele vor fi departajate în funcție de: 1. Ponderea echipamentelor tehnologice în bugetul proiectului; 2. Numărul de locuri de muncă create; 3. Ora și data depunerii aplicației.
  • Ghidul final al solicitantului ar urma să fie publicat în săptămânile următoare, iar apelul urmează să fie lansat în luna ianuarie 2022
  • Proiectele vor fi încărcate în primă fază pe platforma Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – granturi.imm.gov.ro.

Mai multe informații privind Acțiunea 4.1.1 POC – Investiții în activități productive poți găsi AICI.

Pentru a beneficia de EVALUARE GRATUITĂ te rugăm să completezi formularul AICI și vom reveni cu detalii în cel mai scurt timp. Ne poți contacta la : +40.731.536.459