Asociația Forța Fermierilor – dialog cu Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii

Miercuri 15 decembrie, o delegație formată din membrii ai Asociației Forța Fermierilor s-a întâlnit cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu. Printre participanți s-au aflat: Vlad Macovei, președintele asociației Forța Fermierilor, Liciniu Lupu, fondator și CEO Fabrica de Consultanță, membrii ai asociației, crescători de animale (bovine, ovine, caprine), fermieri din sectorul vegetal, tineri fermieri, apicultori și reprezentanți ai ministerului. Întâlnirea a avut loc la sediul ministerului.  

Discuțiile au vizat subiecte de interes major pentru agricultură printre care: irigațiile, situația sectorului ovin și perspective de finanțare avute în vedere în elaborarea Planului Național Strategic (PNS), măsurile pentru dezvoltarea creșterii ovinelor, programe de sprijin pentru tinerii fermieri, măsuri ce se vor aplica pentru a preveni migrația forței de muncă în domeniul agricol.

Fermierii au primit asigurări că Ministerul Agriculturii, coordonat în prezent de Adrian Chesnoiu, va găsi soluții concrete la problemele cu care fermierii se confruntă. De asemenea, Ministerul Agriculturii are în vedere dezvoltarea unor modele de business care să conducă spre performanță, modele care trebuie dezvoltate în colaborare cu fermierii de succes și multiplicarea acestora la nivel național.

Consider că este extrem de important să ne unim forțele pentru a găsi împreună cele mai bune soluții pentru agricultura românească. Este nevoie de un dialog permanent pentru a putea gândi corect politicile publice și să venim în sprijinul fermierilor. Fișele de intervenție din PNS trebuie să fie simple, la îndemâna agricultorilor, pentru ca banii sa fie accesibili. Îmi doresc să existe unitate între fermieri, între cel mic și cel mare, între cel din sectorul zootehnic și cel din sectorul vegetal, între cei afiliați unor organizații și cei care nu fac parte din forme asociative, pentru că se situează cu toții de aceeași parte a baricadei”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Un alt subiect dezbătut în cadrul întâlnirii a fost folosirea neonicotinoidelor pentru culturile vulnerabile, despre care ministrul a menționat că înțelege pe deplin importanța folosirii acestora și că urmează să dezbată acest subiect și cu reprezentanți ai sectorului apicol în vederea identificării impactului acestora. ”În această perioadă, voi avea întâlniri cu toate sectoarele din agricultură. Urmează o întâlnire cu apicultorii, ei trebuie să fie consultați, la fel ca și fermierii, pentru că între cele două sectoare trebuie să existe în permanență un echilibru. Cu toții cunoaștem importanța polenizării naturale și faptul că aceasta duce la creșterea producțiilor, motiv pentru care trebuie să avem o permanentă colaborare între cele două ramuri”, a afirmat ministrul A. Chesnoiu.

Adrian Chenoiu a transmis în cadrul întâlnirii că dialogul cu fermierii va reprezenta o constantă în perioada în care va coordona ministerul: ”Întâlnirile cu fermierii sunt obligatorii, pentru că acestea reflectă imaginea realității. Lucrăm intens pentru a reduce birocrația din MADR și din instituțiile din subordine. Digitalizarea reprezintă un instrument care va sprijini acest demers, pentru că eu consider că fermierul trebuie să stea în câmp sau în fermă pentru a obține produse de calitate, iar rolul funcționarului public este să îl ajute pe fermier cu obținerea avizelor și tuturor actelor care îi înlesnesc activitatea”, a mai spus Adrian Chesnoiu.

Sursa & foto credit: https://www.madr.ro/