PNDR Submăsura 4.1: fonduri nerambursabile de 589 milioane euro disponibile pentru fermieri. Linii de finanțare deschise până pe 25 ianuarie 2022

Fermierii din România au la dispoziție încă 589 milioane euro, fonduri nerambursabile pentru care pot aplica până pe 25 ianuarie 2022, prin depunerea de proiecte pe câteva linii de finanțare din cadrul Submăsurii 4.1 a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

24 decembrie 2021 este termenul limită până la care fermierii mai pot depune proiecte cu un punctaj egal sau mai mare de 50/ 60 de puncte (etapa a II a).

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat într-un comunicat de presă că primește în continuare cereri de finanțare pentru proiecte de investiții în exploatații agricole, prin submăsura 4.1 din PNDR. Suma totală disponibilă, până pe 25 ianuarie 2022, pentru investiții în exploatații agricole vegetale și zootehnice este de 589 de milioane de euro:

11 milioane de euro disponibili pentru investiții în condiționarea, procesarea și marketingul în ferma vegetală – exceptând legumicultura și cartofii;

81 milioane euro disponibili pentru ferma zootehnică;

53 de milioane de euro disponibili pentru legume și cartofi;

30 de milioane de euro pentru investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) în zona montană,

326 de milioane de euro pentru investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) la nivel național.

86 de milioane de euro disponibili pentru investiții privind înființare, extindere, modernizare în sector legume, inclusiv în spații protejate, și cartofi (producție primară, condiționare și marketing).

! NU se mai pot depune solicitări de finanțare pentru achizițiile simple de utilaje agricole și pentru irigații, drenaj sau desecare deoarece fondurile au fost epuizate.

Componenta de achiziții de utilaje agricole de către tinerii fermieri a fost închisă pe 7 decembrie 2021 ca urmare a solicitărilor depuse on-line de către 498 de tineri prin care a fost depășită suma totală alocată pentru această componentă (fonduri solicitate – 112,6 milioane euro, alocare – 75 milioane euro).

Componenta de achiziții simple de utilaje agricole și pentru irigații, drenaj sau desecare la nivelul fermei, depunerea s-a închis în 30 noiembrie 2021, ca urmare a depășirii de aproape trei ori a alocării de 125 de milioane de euro – au fost solicitate 335 de milioane de euro de către 846 de fermieri.

Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la telefon +40.731.536.459 sau pe email contact@nullfdc.ro.