PNRR, componenta Valul Renovării – cele 5 ghiduri dedicate autorităților locale au fost publicate în Monitorul Oficial

pnrr-cseke-attila

Sursa: https://mdlpa.ro/


Săptămâna trecută, vineri 25 martie 2022, au fost publicate în Monitorul Oficial ghidurile specifice Componentei 5 – Valul Renovării, precum și ghidul solicitantului aferent Schemei de ajutor de minimis „Sprijin acordat pentru implementarea Planului național de redresare și reziliență în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență – Renovare integrată/renovare energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale”. Acestea sunt disponibile și pe site-ul Ministerului Dezvoltării https://mdlpa.ro/pages/pnrr.


Cu doar câteva zile în urmă, ministrul Cseke Attila anunța într-o conferință de presă că cele 5 ghiduri ale solicitantului urmează să fie publicate și că va fi lansată platforma digitală pentru familiarizarea beneficiarilor. ”În data de 1 aprilie, Ministerul Dezvoltării va lansa cel mai mare apel de proiecte, cu cea mai mare finanțare de până acum, pentru eficientizarea energetică și asigurarea siguranței seismice a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice, finanțate prin PNRR și gestionate de MDLPA”.


Din 2009 până în 2021, Ministerul Dezvoltării a eficientizat energetic 2.719 blocuri, iar 28 de clădiri au fost consolidate seismic. ”Acum, prin PNRR, vom eficientiza energetic și consolida seismic 4.333 de clădiri. Acest lucru înseamnă economie de energie și protejarea mediului înconjurător, prin diminuarea emisiilor de CO2. 4.333 clădiri eficiente înseamnă că vom economisi mai multă energie decât producția anuală a hidrocentralei Vidraru și vom evita emisii echivalente cantității de CO2 reținut într-un an de 755.000 hectare de pădure” – a spus ministrul dezvoltării, Cseke Attila.


Ministerul Dezvoltării, prin Valul Renovării, componentă a PNRR, are un buget de 2,17 miliarde de euro, iar, prin supracontractarea de 30%, se va ajunge la 2,82 miliarde de euro, ceea ce permite eficientizarea energetică a 1.733 blocuri și 2.600 clădiri publice. Din această sumă, 130 milioane de euro vor fi alocate pentru consolidarea seismică a aproximativ 130 de blocuri, iar 230 milioane de euro sunt pentru blocurile din comunitățile expuse riscului de sărăcie și excluziune socială. De asemenea, 152 milioane de euro vor fi destinate consolidării seismice a 325 de clădiri publice.


”Foarte important este faptul că nu se solicită cofinanțare nici din partea autorităților locale, nici din partea proprietarilor, și se aplică principiul primul venit – primul servit. Fondurile sunt teritorializate pe județe pentru a asigura dezvoltarea echilibrată a teritoriului țării”, a reiterat ministrul Cseke Attila, subliniind că România deține un fond construit îmbătrânit, care necesită lucrări de renovare energetică, consolidare seismică, reducere a riscului la incendiu, asigurare a accesibilității persoanelor cu dizabilități și a celor vârstnice.


Cererile vor putea fi depuse online, în format digital, în mod transparent, pe site-ul pnrr.mdlpa.ro, cu un utilizator și parolă securizată aferentă fiecărei UAT, respectiv autoritate centrală. Aici se vor vedea doar investițiile la care fiecare UAT este eligibil. Pe site-ul MDLPA, bugetele disponibile pentru fiecare tip de investiție vor scădea, în timp real, în funcție de solicitările înregistrate. De asemenea, se va vedea și numărul de cereri depuse.

Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la +40.731.536.459 sau pe email contact@nullfdc.ro.