Schema HoReCa: Plățile pentru a doua prorată se vor face până la sfârșitul lunii

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a anunțat joi, 20 ianuarie 2022, faptul că plata tranșei a doua, de 53,13% din ajutoarele de stat către restaurante, pensiuni, agenții de turism și alți beneficiari în cadrul schemei HoReCa ar urma să se facă până la sfârșitul lunii.

Primul și cel mai important pas în această direcție a fost făcut deja de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului care a virat suma de 1.133.477.030 de lei către Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exporturilor (AIMMAIPE) pentru plata celei de a doua prorate aferente schemei HORECA.

La începutul săptămânii viitoare aceste sume vor ajunge la băncile partenere, urmând ca acestea să efectueze plățile către cei 8.294 de beneficiari, în baza acordurilor de plată din aplicația informatică IMM-Recover.

De asemenea, ministrul antreprenoriatului și turismului a menționat că este analizată posibilitatea reluării acestui program în a doua jumătate a anului, astfel încât statul român să deconteze 20% din pierderile suferite între 2019 și 2021.

„Începând de săptămâna viitoare și până la sfârșitul acestei luni absolut toți beneficiarii schemei HoReCa se vor putea folosi de banii cuveniți, oferiți drept despăgubire pentru activitatea afectată de restricțiile impuse de pandemie. Mai mult, pentru că antreprenorii din domeniul turismului au semnalat că au întâmpinat dificultăți și în anul ce tocmai a trecut, ca rezultat al eforturilor de stopare a răspândirii corona virusului, analizăm posibilitatea reluării acestui program în a doua jumătate a anului, astfel încât statul român să deconteze 20% din pierderile suferite între 2019 și 2021”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

Plățile pentru prima prorată de 46,87%, însumând bugetul alocat pentru anul trecut în valoare de 999.926.000 lei, au fost realizate către beneficiarii contractați anul trecut până la data de 31 decembrie 2021.

Schema HoReCa a fost lansată anul trecut pentru a despăgubi întreprinderile din domeniul HoReCa (turism, alimentație publică, organizare de evenimente) a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID 19. Ajutoarele sunt oferite sub forma unor granturi în cuantum de 20% din diferența dintre cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 şi cea aferentă anului 2020, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 800.000 euro/întreprindere unică.

Sursa: MAT