Submăsura 6.2: Fonduri epuizate în primele 5 zile de la lansarea sesiunii

Conform comunicatului de presă emis de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), fondurile europene disponibile prin intermediul submăsurii 6.2– Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) s-au epuizat în primele 5 zile de la lansarea sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare.

În același comunicat se mai arată că în intervalul 29 octombrie 2021, ora 9.00 – 3 noiembrie 2021, ora 9.00, AFIR a primit online 4.828 cereri de finanțare. Valoarea totală a fondurilor europene solicitate este de 300,8 milioane de euro, de 6 ori mai mult decât alocarea disponibilă.

Alocarea stabilită de către Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală a fost de 50 de milioane de euro, iar fondurile disponibile pentru depunere au reprezentat un plafon de 75 de milioane de euro, însemnând 150% din alocare. Astfel, sesiunea de depunere a proiectelor s-a închis automat, înainte de termenul limită, pentru că valoarea publică totală a proiectelor depuse (300,8 mil. euro) a depășit plafonul din nivelul alocării sesiunii (75 mil. euro).

Activitățile pentru care s-a solicitat finanțare prin submăsura 6.2 sunt cele aferente Anexei 7 la Ghidul solicitantului, respectiv Lista codurilor CAEN eligibile, disponibilă pe www.afir.info. Dintre acestea, amintim: prestarea de servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare, producția de băuturi răcoritoare nealcoolice, producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate, fabricarea produselor textile, producția de țesături etc.

Sprijinul public este 100% nerambursabil și se va acorda sub formă de sumă forfetară. Valoarea acestuia este de 50.000 de euro per proiect, cu excepția activităților de producție, pentru care valoarea sprijinului crește la 70.000 euro pentru un proiect.