Vești bune pentru fermieri: Construcțiile cu destinație agricolă vor putea fi autorizate fără a mai fi necesară realizarea PUZ -ului de trecere în intravilan

Legea pentru completarea art. 23 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții care dă posibilitatea fermierilor de a realiza construcții pe terenuri extravilane a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis miercuri, 15 decembrie. Pentru a intra în vigoare documentul trebuie să fie publicat și în Monitorul Oficial.

Inițiatorul acestei modificări legislative este actualul ministru al agriculturii, Adrian Chesnoiu, care a răspuns cererii producătorilor agricoli de a debloca situațiile în care fermierii nu pot accesa fondurile europene, aflându-se în imposibilitatea de a dezvolta exploatațiile agricole.

În data de 16 noiembrie, proiectul de lege 154/14.04.2021 care permite fermierilor să realizeze construcții pe terenuri extravilane cu destinație agricolă, fără a mai fi obligați să le treacă în intravilan a primit un vot favorabil covârșitor în Camera Deputaților, cu 245 de voturi pentru, 0 voturi împotrivă, 44 de abțineri și 1 nu votez.  

Imediat după vot, Adrian Chesnoiu, în calitate de președintele al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, declara: ”Deblocăm activitatea fermierilor! Fermierii vor putea realiza construcții pe terenuri extravilane dacă acestea au ca destinație activități agricole, fără a mai fi necesar să le treacă în intravilan”.

Astfel, construcțiile cu destinație agricolă pot fi autorizate fără a mai fi necesară realizarea PUZ -ului de trecere în intravilan, o procedură destul de anevoioasă și costisitoare. ”Modificarea legii era mai mult decât necesară: multe construcții agricole fac obiectul unor proiecte de investiții finanțate din fonduri europene nerambursabile, existând pericolul blocării investițiilor în agricultură și neaccesarea acestor fonduri. Practica implementării proiectelor cu finanțare europeană ne-a dovedit cât de birocratice pot fi procedurile. Am reușit astăzi încă un pas important spre debirocratizare. Vor urma și alte măsuri în sprijinul fermierilor români!„ a mai declarat Adrian Chesnoiu.