Acțiunea 4.1.1 POC – Lansare amânată din nou de Guvern. Modificare criterii de departajare și eligibilitate

lansarea-masurii-4.1.1-amanata-din-nou-de-guvern

Sursa: https://gov.ro/


În cursul zilei de ieri, Guvernul a anunțat o nouă amânare pentru deschiderea Acțiunii 4.1.1 POC (fosta Măsură 3), linie de finanțare pentru IMM-urile afectate de pandemia Covid 19, cu o alocare de 385 milioane euro. Termenul anunțat inițial pentru deschiderea măsurii era 21 Martie.

La propunerea mediului de afaceri, Guvernul a modificat criteriile de departajare în caz de punctaj egal pentru apelul competitiv privind granturile de investiții de până la 1 milion de euro (Măsura 4.1.1.) ce urmează a fi acordate IMM-urilor, iar termenul de lansare a fost amânat până la primirea avizului din partea Comisiei Europene pe noua schema, a anunțat Guvernul într-un comunicat de presă.

Decizia de amânare a deschiderii apelului de proiecte a fost luată în urma unei întâlniri pe care premierul Nicolae Ciucă a avut-o Joi, 17 Martie, cu reprezentanții mediului de afaceri pentru a analiza cele mai relevante criterii de evaluare a formulelor de selectare a firmelor care vor beneficia de viitoarele granturi de investiții. La întâlnire a participat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, alături de secretarul de stat în cadrul MIPE, Csilla Hegedus.

În comunicat se mai precizează că reprezentanții mediului de afaceri au propus înlocuirea criteriului de departajare privind scăderea cifrei de afaceri din 2020 față de 2019 cu alte criterii, considerate a fi mai relevante.

În urma întâlnirii de ieri, Executivul a transmis noile criterii de departajare în caz de punctaj egal:

  1. productivitatea muncii per angajat în anul 2019, exprimată ca raport între cifra de afaceri realizată în acel an și numărul de angajați;
  2. ponderea valorii utilajelor tehnologice în cadrul proiectului din total grant solicitat;
  3. numărul de locuri de muncă nou create;
  4. data și ora înscrierii în program.

Totodată, pentru a preveni specula de vânzări și cumpărări de firme special destinate acestor granturi, Guvernul a acceptat propunerea făcută de reprezentanții mediului de afaceri potrivit căreia firmele al căror acționariat a fost modificat în ultimul an să nu fie eligibile pentru această măsură.

Bugetul Măsurii 4.1.1 destinată investițiilor în activități productive pentru IMM-uri este de 358 milioane euro, la care se va aplica o limită de supracontractare de 120%, ceea ce înseamnă că valoarea cumulată a proiectelor finanțate va putea ajunge la 430 milioane euro. Reamintim că, în 18 februarie Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat ghidul solicitantului pentru Acțiunea 4.1. în varianta finală, iar luni, 21 martie urma să fie deschis apelul de proiecte.

Nemulțumirile reprezentanților mediului de afaceri fac referire și la modul în care a fost pregătită lansarea măsurii. Spre exemplu: un Ordin de ministru cu schimbări în ceea ce privește cheltuielile eligibile a fost publicat în Monitorul Oficial, cu numai 4 zile înainte de data depunerii proiectelor. De asemenea, antreprenorii sunt nemulțumiți de faptul că nu au avut la dispoziție un tutorial de utilizare a platformei pe care urmează să fie depuse proiectele și nici posibilitatea de testare a platformei.

În același comunicat se mai precizează că Guvernul își reafirmă întreaga disponibilitate pentru un dialog cât mai deschis cu mediul de afaceri din România și este deplin angajat în a susține IMM-urile care au avut de suferit din cauza pandemiei și a crizei economice generate de aceasta.

Pentru a beneficia de evaluarea eligibilității ne puteți contacta la +40.731.536.459 sau pe e-mail contact@nullfdc.ro. De asemenea, puteți completa formularul de contact AICI, iar consultanții noștri vor reveni cu detalii în scurt timp. Informații suplimentare despre Acțiunea 4.1.1 sunt disponibile pe PAGINA Măsurii