Anunț oficial MAT: plata ajutoarelor de stat pe schema HoReca se va face începând cu data de 14 decembrie 2021. Plățile pentru Măsura 2 incluse în bugetul pe 2022

Constantin-Daniel Cadariu, noul ministru al antreprenoriatului și turismului, a anunțat Miercuri, 8 decembrie, că statul va începe din 14 decembrie 2021 plata primei tranșe de ajutoare în valoare totală de 1 miliard de lei către beneficiarii schemei HoReCa, iar diferența de 1,2 miliarde de lei, va fi plătită la începutul anului 2022. Pentru Măsura 2 banii nu sunt incluși în bugetul pe 2021 și se caută soluții pentru ca sumele restante să fie incluse în bugetul de anul viitor.


În urma analizei făcute de minister privind situația implementării schemelor de sprijin pentru firme (Măsura 1, Măsura 2, HoReCa, Start-Up Nation 2018), Constantin-Daniel Cadariu a făcut următoarele precizări:

Schema HoReCa – „8.369 de antreprenori care au primit scrisoare de acceptare, 8.100 deja au trimis contractele semnate înapoi către minister, iar pe 14 decembrie începe procedura de plată. Anul acesta va fi plătită suma de 1 miliard de lei către antreprenorii din HoReCa, urmând ca la începutul anului viitor să fie plătită și diferența de aproximtiv 1,2 miliarde de lei, în conformitate cu numărul dosarelor depuse și aprobate”, a anunțat Cadariu.

– Pe 23 noiembrie 2021 s-a încheiat al doilea apel de finanțare aferent Măsurii 1 (microgranturi de câte 2.000 EUR din fonduri UE), iar numărul aproximativ de aplicanți este de 33.000, suma solicitată fiind de aproximativ 66 milioane euro. Potrivit unui comunicat oficial al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT), în următoarea etapă are loc analizarea cererilor depuse, contractarea și efectuarea plăților la începutul anului 2022.

Măsura 2 (Granturi pentru capital de lucru de câte 2.000-150.000 EUR pentru firme și ONG-uri de educație) – în bugetul pe 2021 nu sunt bani pentru plățile restante către firme, restanțe ce însumează aproape 570 milioane de lei. „În bugetul pe anul 2021, această sumă nu a fost inclusă, însă ministrul își propune indentificarea unor soluții pentru acoperirea diferenței în anul viitor” – a precizat MAT, în urma analizei făcute. Aproximativ 2.966 de beneficiari NU au primit, încă, ajutorul de stat în cadrul Măsurii 2.

– „În legătură cu Programul Start-Up Nation, ultimul apel de finanțare, cel din 2018, are alocat în bugetul pe anul acesta suma de 40 de milioane (lei), necesară achitării ultimelor 200 de contracte. Mai avem nevoie doar de certificările de la fața locului, care sunt realizate de către partenerii noștri – băncile cooptate în program. Sper că, până la finalul lunii decembrie (2021), ministerul să se achite de datorii, dar acest lucru depinde și de atingerea obiectivelor asumate de către beneficiari”, a precizat Constantin-Daniel Cadariu.

– Referitor la Programul Start-Up Nation III, ministrul a spus că îți dorește ca acest program să fie reluat în 2022 și că va avea în vedere acest aspect în arhitectura bugetului pe anul 2022, buget care trebuie să fie aprobat de Guvern și ulterior, adoptat de Parlament.