Orice tip de activitate economică implică un anumit nivel de risc. Riscurile în afaceri sunt o parte esențială a „meseriei de antreprenor” care vin la pachet atât cu beneficii, cât și cu momente de tensiune, poate chiar eșec. Astfel, orice aspect care amenință capacitatea unei firme de a-și atinge obiectivele financiare este considerat un risc de afacere și trebuie soluționat de urgență.
În acest articol vom detalia ce presupun riscurile unei afaceri finanțate prin fonduri europene. De asemenea, vom elabora în detaliu tipurile de riscuri în afaceri, cum pot fi gestionate eficient și rolul pe care specialiștii în fonduri europene îl pot avea pe întregul parcurs antreprenorial al unei firme.
Conceptul de risc în afaceri finanțate prin fonduri europene
A evita riscul în afaceri este ca și când ai evita lumina soarelui, dar controlul și gestionarea responsabilă pot face o mare diferență, mai ales în cazul business-urilor mici, la început de drum. Cu toate astea, indiferent de mărimea unei companii riscurile afacerii sunt inerente și vin la pachet cu foarte multe provocări.
Riscul în afaceri este definit ca orice amenințare capabilă să împiedice o afacere să-și atingă obiectivele financiare, și chiar colapsul total. Evenimentele neprevăzute pot proveni din surse interne, cum ar fi o structură de management slabă, un leadership deficitar, branding defectuos, furt sau probleme în captarea și păstrarea angajaților eficienți. Dra pot fi și de natură externă, precum: creșterea prețurilor materiilor prime necesare producției, concurența puternică, modificări ale cererii clienților, dezastre naturale, modificări de natură politică, războaie etc. De aceea, riscurile afacerilor, indiferent că sunt mici sau mari, nu pot fi mereu evitate, ci doar temperate atunci când deja există un plan strategic bine pus la punct.
În contextul afacerilor finanțate prin fonduri europene, conceptul de risc capătă o dimensiune aparte. Fondurile europene sunt destinate sprijinirii dezvoltării economice și sociale în statele membre ale Uniunii Europene și reprezintă o sursă importantă de finanțare pentru proiecte inovatoare, de infrastructură sau dezvoltare rurală. Cu toate acestea, obținerea și gestionarea acestor finanțări vine la pachet cu riscuri specifice, imprevizibile, datorită cadrului birocratic riguros și a cerințelor stricte impuse de autoritățile europene.
Astfel, riscul de conformitate reprezintă principalul pericol pentru afacerile finanțate prin fonduri europene. Proiectele care primesc finanțare trebuie să respecte un set detaliat de reguli și reglementări legislative atât la nivel european, și la nivel național. Neconformitatea poate duce la sancțiuni financiare, returnarea fondurilor și la pierderea finanțării. Acest risc este amplificat de complexitatea procedurilor de raportare și monitorizare, ceea ce provoacă de multe ori dificultăți antreprenorilor care nu au resurse suficiente pentru a gestiona aceste aspecte.
De asemenea, un alt risc pe care trebuie să-l menționăm are legătură cu execuția proiectului. Implementarea corectă a proiectelor finanțate la nivel european necesită o atentă planificare care nu are voie să coincidă cu un management haotic și dezorganizat. Întârzierile în derularea activităților, depășirea bugetelor din plan sau nerespectarea termenelor vor pune inevitabil în pericol întregul proiect. Totodată, fluctuațiile economice sau schimbările de reglementare pot afecta într-un mod negativ implementarea și viabilitatea pe termen mediu și lung a business-ului.
Nu în ultimul rând, gestionarea greșită a unui proiect finanțat din fonduri europene poate afecta imaginea unei afaceri pe piață, influențând în mod negativ relațiile cu partenerii, furnizorii, clienții sau investitorii, de aceea riscul reputațional trebuie luat în serios, deși la prima vedere nu pare important.
Poză preluată de pe pexels.com, realizată de fauxels
Tipuri de riscuri în afaceri – exemple și aspecte pe care trebuie să le iei în considerare
Un antreprenor de succes este mereu vigilent, capabil să anticipeze provocările și să se adapteze pieței din ce în ce mai competitivă. De aceea, riscurile afacerilor sunt clasificate pe mai multe categorii și împărțite pe specificul lor, după cum urmează:
- Riscurile operaționale rezultate din activitatea zilnică a afacerii și care sunt de natură internă. Sunt extrem de variate, de la decizii greșite și administrate derutant, la defecțiuni tehnice și probleme din sfera resurselor umane. Astfel, un exemplu clasic de risc operațional poate să fie o problemă tehnică la sediul unei fabrici ce duce la oprirea producției pentru o perioadă semnificativă de timp.
- Riscurile financiare se referă la capacitatea business-ului de a-și îndeplini obligațiile financiare și mai ales datoriile. De multe ori, acest tip de risc apare din cauza instabilității economice la nivel global, posibile crize economice, pierderi de pe piața financiară sau a mișcărilor prețurilor acțiunilor, valutelor și ratelor dobânzilor. De aceea, ca antreprenor trebuie să fii mereu prevăzător și să folosești business forecast, o metodă de predicție a situației financiare capabilă să prezică profitul, cheltuielile, pierderile și vânzările din cadrul companiei.
- Riscuri de reputație, mai ales în cadrul unui business care dorește să atragă finanțare prin fonduri europene reprezintă o piatră de încercare dificil de eliminat. În general, reputația unei companii este esențială, altfel riscă să piardă clienți, furnizori și să în faliment fără nicio șansă de refacere. Cele mai concrete exemple de riscuri în afaceri bazate pe probleme de reputație se referă la incapacitatea susținută a unui business de a satisface așteptările clienților cu produse și servicii de proastă calitate. De asemenea, condițiile de muncă slabe, cultura toxică care își supune angajații la diverse tratamente dezagreabile, instigă la ură și discriminare pot produce reputație negativă, greu de gestionat mai apoi.
- Riscurile de piață se referă la fluctuațiile de prețuri, la modificările survenite în cadrul cererii și al ofertei și competiției tensionate. Astfel, o companie poate suferi pierderi dacă cererea pentru produsele sau serviciile sale scade brusc sau dacă concurența introduce pe piață alternative mai atractive, mai calitative și inovatoare.
- Riscurile de conformitate care trebuie respectate de orice afacere. Aceste reglementări sunt de natură națională și internațională, iar în cazul afacerilor finanțate prin fonduri europene sunt de natură europeană, iar nerespectarea acestora poate duce la amenzi, litigii sau alte sancțiuni legale.
- Riscurile strategice apar când un business nu funcționează conform modelului inițial de afaceri, astfel încât strategia devine greu de urmărit, și deci ineficientă, iar compania va avea dificultăți în atingerea obiectivelor de creștere.
- Riscurile de reglementare și politice pot afecta o afacere în mod direct. Orice tip de instabilitate politică, schimbări din peisajul politic la nivel european și mondial au implicații serioase în bunul mers al firmelor. De asemenea, războaiele afectează în lanț industriile, cu pierderi incredibil de mari pe toate planurile.
- Riscuri de competiție sunt inerente. De altfel, concurența reprezintă o parte firească a unei piețe de desfacere sănătoase, iar antreprenorii sunt sfătuiți să ia măsuri preventive pentru ca business-ul lor să nu aibă de suferit.
- Riscurile de mediu care reprezintă una dintre problemele majore cu care se confruntă societatea contemporană trebuie să fie în vizorul business-urilor care doresc finanțare prin fonduri europene. Uniunea Europeană este blocul economic care militează cel mai mult pentru dezvoltare durabilă și finanțează sume uriașe pentru ca antreprenorii să folosească instrumente responsabile cu mediul ambiant, prietenoase cu mediul și care să ofere înapoi comunității din care fac parte.
Strategii eficiente de gestionare a riscurilor unei afaceri finanțate prin fonduri europene
Printr-un management al riscului eficient, se pot reduce din cheltuieli și se poate asigura conformitatea cu legislația Uniunii Europene pentru ca o firmă să aibă cu adevărat succes. Cu toate astea, un antreprenor trebuie să fie conștient de riscurile afacerii și să nu încerce să le minimizeze posibilele efectele. De altfel, riscurile în afaceri influențează atât operațiunile zilnice, cât și strategia pe termen lung a unei companii. De exemplu, o firmă care își dorește să se extindă pe piața europeană trebuie să ia în considerare riscurile politice, economice și culturale specifice fiecărei țări în parte.
Astfel, deciziile de expansiune pot implica investiții colosale, iar acestea pot să aibă consecințe devastatoare pentru afacere.
Așadar, odată ce riscurile au fost identificate și evaluate, următorul pas este dezvoltarea unor strategii eficiente de gestionare a riscurilor unei afaceri finanțate prin fonduri europene, și anume:
- Implementarea analizei SWOT – un instrument esențial pentru succesul unei afaceri finanțate prin fonduri europene. Aceasta ajută la identificarea punctelor forte (resurse, expertiză) și a celor slabe (lipsuri financiare, competențe limitate), oferind o perspectivă clară asupra stării inițiale a business-ului.Totodată, evidențiază oportunitățile (noi piețe, sprijin guvernamental) și amenințările (concurență, riscuri economice). Prin SWOT, oamenii de afaceri pot elabora strategii clare și concrete, reducând riscurile și sporind șansele de succes și sustenabilitate pe termen mediu și lung.
- Diversificarea care este un alt mod eficient de a mări portofoliul firmei cu produse și servicii. De exemplu, dacă o companie depinde de un singur produs, orice fluctuație a cererii poate avea un impact major asupra veniturilor. Astfel, prin captarea de fonduri europene, o firmă își poate lărgi portofoliul și cu alte servicii conexe.
- Asigurările de afaceri sunt și ele o modalitate eficientă de a transfera riscurile către o terță parte. Asigurarea împotriva riscurilor de incendiu, furt, întreruperi de activitate, răspundere civilă sunt importante pentru a proteja afacerea în fața unor evenimente cu totul și cu totul neprevăzute.
- Implementează un plan de urgență care presupune pregătirea business-ului pentru scenarii nefavorabile: crize economice, dezastre naturale sau probleme tehnice.
Recomandări pentru a diminua riscurile în afaceri și a crește șansele de succes în accesarea (gestionarea) fondurilor europene
Dacă dorești să deschizi o afacere și să atragi fonduri europene ai nevoie de o planificare riguroasă a strategiei de business. De aceea, este important să ții cont de anumite recomandări.
Pornește de la documentare care este esențială pentru a înțelege regulile și cerințele programelor de finanțare europene. O planificare superficială, fără obiective clare și măsurabile nu-ți va asigura aprobarea proiectului. De aceea, o firmă de consultanță în fonduri europene, prin expertiza sa ajută la identificare și minimizarea pericolelor (încă din faza de aplicare), gestionarea corespunzătoare a fondurilor și respectarea cerințelor impuse de program. Astfel, prin servicii de consultanță pentru accesarea fondurilor europene antreprenorul va găsi o strategie ghidată de planificare a managementului riscurilor personalizată pe identitatea business-ului.
De obicei, identificarea riscurilor potențiale este primul pas pentru o gestionare eficientă a pericolelor. Unul dintre principalele avantaje ale colaborării cu o firmă de consultanță este accesul la o expertiză specializată. Fondurile europene vin la pachet cu o serie de cerințe birocratice și procedurale complicate, care par imposibil de înțeles la prima vedere. De aceea, administrarea lor necesită o înțelegere profundă a legislației și a mecanismelor de finanțare. O firmă de consultanță poate ghida antreprenorii prin hățișul birocratic și evita erorile care duc la respingerea proiectului, sau la pierderea finanțării. Mai mult decât atât, o firmă de consultanță în fonduri europene ajută la identificarea celor mai potrivite programe de finanțare disponibile pentru afacerea clientului. Nu toate programele europene sunt convenabile pentru tipul tău de business, iar alegerea greșită va duce la ratarea proiectului.
Plus că, fiind un număr mare de linii de finanțare, cu condiții de eligibilitate diverse poate copleși un antreprenor neexperimentat. Consultanții pot analiza nevoile specifice ale afacerii și recomanda programul de finanțare care oferă cele mai mari șanse de reușită. Asistența în scrierea proiectelor este un alt rol important pe care o firmă de consultanță îl oferă. Acest aspect implică, nu doar redactarea documentelor necesare, ci și crearea unui plan de business detaliat, care să demonstreze viabilitatea și potențialul de creștere al întregului proiect. Consultanții au experiența necesară pentru a redacta proiecte competitive, care să atragă atenția evaluatorilor și să crească șansele de aprobare a finanțării. Pe de altă parte, colaborările cu parteneri puternici (alte forme. ONG-uri, instituții de stat etc) va aduce un plus valoare proiectului, brandingul crescând și la fel reputația sa.
Nu în ultimul rând, implementarea proiectului este o altă etapă critică, iar echipa de consultanți poate oferi suport în administrarea corectă a fondurilor primite, respectarea termenelor și realizarea obiectivelor stabilite. Tot ei pot monitoriza progresul proiectului și contribui cu soluții în cazul apariției pe parcurs, al unor dificultăți.
Ce este riscul în afaceri? O oportunitate de învățare. Alături de specialiștii potriviți și de o strategie de business relevantă afacerile mici și mijlocii pot capta fonduri europene care să le sprijine viziunea și să contribuie pozitiv la viața comunității.