Explicații Florin Jianu (CNIPMMR): Ghidul Acțiunii 4.1.1-POC ar urma să fie publicat astăzi. Grila nu se modifică.

florin-jianu-actiunea-4-1-1-poc

Sursa https://www.facebook.com/CNIPMMR

În cadrul conferinței de presă susținută astăzi de Consiliului Național al IMM-urilor, Florin Jianu, președintele CNIPMMR, a declarat că ghidul solicitantului pentru acțiunea 4.1.1 ar urma sa fie publicat în cursul zilei de azi, conform premierului Nicolae Ciucă. Ghidul va cuprinde o serie de modificări, însă grila de punctaj nu se va modifica față de varianta transmisă anterior în forma consolidată a ghidului publicat. „Am avut de dimineață o convorbire telefonică cu prim-ministrul României, care mi-a spus că astăzi se va publica ghidul pe Măsura 4.1.1, că se va publica și platforma – una dintre problemele menționate în aceste zile a fost că oamenii nu știau cum arată platforma și că aveau nevoie de o perioadă de testare a platformei, și că se va publica și un tutorial de aplicare în această platformă”


Florin Jianu mai spune că, principala modificare cuprinsă în viitorul Ghid se referă la criteriile de departajare a proiectelor la punctaje egale. Departajarea nu se va mai face după criteriul celei mai mari scăderi a cifrei de afaceri, ci după productivitatea muncii, ponderea echipamentelor și utilajelor în grantul total și după locurile de muncă create, toate cele 3 elemente fiind luate în calcul simultan. „Anunț întreprinzătorii că nu s-a schimbat nimic din planul de afaceri , din grila de aplicare a acestei măsuri 4.1.1. Singurul lucru care s-a schimbat e că la punctaje egale se va face, din câte am înțeles, o medie ponderată din trei elemente: productivitatea muncii, ponderea echipamentelor și utilajelor în grantul total și din locurile de muncă. Fiecare dintre aceste criterii va conta aproximativ 33%, dând astfel șanse egale întreprinzătorilor” – a spus Florin Jianu.


Din punctul său de vedere, lansarea măsurii nu ar trebui amânată mult față de termenul inițial de 21 martie 2022, pentru că doar astfel Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va avea posibilitatea să se încadreze cu semnarea contractelor de finanțare în termenul de 30 iunie 2022, data până la care ține actualul cadru temporar COVID privind ajutoarele de stat, decis de Comisia Europeană. „Eu nu cred că trebuie luată în vedere prelungirea cadrului temporar COVID. Suntem în luna martie, conform pașilor, ai evaluarea deja contractată, ai tot ce îți trebuie, se pot semna contractele fără niciun fel de problemă. Orice tip de întârziere cred că trebuie să fie în responsabilitatea celor în cauză în acest moment, nu au nicio explicație în acest sens”.

Jianu susține că nu ar fi nevoie de amânări mari nici dacă ar fi necesară o nouă notificare a schemei de ajutor de stat la Comisia Europeană. Domnul ministru Dan Vâlceanu are în acest moment 2 posibilități: “să lanseze această măsură cu o clauză suspensivă (s-au practicat foarte multe lansări de această natură) sau să obțină această notificare și președintele Consiliului Concurenței m-a asigurat că ea poate fi obținută în termen de o săptămână de zile”.

Întrebat de presa de specialitate cum a ajuns premierul Nicolae Ciucă să intervină în Acțiunea 4.1.1-POC, Florin Jianu a mai spus că inițiativa a aparținut Primului Ministru, care, cu 4 zile înainte de deschiderea apelului de proiecte, i-a convocat la o discuție la Guvern pe Dan Vîlceanu și pe Florin Jianu. În urma acestei întâlniri s-a decis eliminarea scăderii cifrei de afaceri drept criteriu de departajare a proiectelor la punctaje egale, modificarea ghidului și amânarea sesiunii. „Domnul prim-ministru știa de această problemă. (…) Faptul că dânsul a intervenit este de salutat și îi mulțumesc public. A fost solicitarea dânsului de a ne vedea, m-a solicitat pe mine și pe dl. Vîlceanu la ora 15.20 la Guvern (…). Chestiunea cu scăderea cifrei de afaceri a fost cerută imperativ de prim-ministru, a fost primul lucru pe care l-a cerut când ne-am așezat la masă”.

În ciuda faptului că deschiderea măsurii a fost confirmată de mai multe ori, Florin Jianu susține că MIPE “N-ar fi deschis pe 21 martie, ei nu aveau gata nici platforma. Dacă nu intervenea prim-ministrul ca lucrurile să intre pe linie dreaptă și să fie corecte… Și el le-a pus în vedere ca platforma, tutorialul, ghidul să fie gata”.


O altă modificare importantă care va fi cuprinsă în noul ghid aferent Acțiunii 4.1.1-POC este eliminarea de la finanțare, a firmelor care și-au schimbat acționariatul în ultimul an, pentru a opri tranzacțiile cu firme cu scădere mare a cifrei de afaceri.

Informații suplimentare pe Acțiunea 4.1.1 POC – Investiții în activități productive.

Telefon +40.731.536.459, e-mail contact@nullfdc.ro