În ultima perioadă s-a vorbit tot mai mult despre firme de consultanță apărute de pe o zi pe alta sau așa-zișii consultanți în accesarea fondurilor europene care percep avans clienților pentru a le scrie proiectele și apoi se fac nevăzuți. În contextul în care interesul pentru accesarea fondurilor europene este tot mai mare și pe măsură ce apar noi oportunități de finanțare din surse europene sau guvernamentale, fenomenul continuă să ia amploare.
Ieri 5 ianuarie, Pro Tv a prezentat un reportaj în care sunt prezentate mai multe cazuri de înșelăciune ce au ca protagoniști firme de consultanță în accesarea fondurilor europene. Reportajul poate fi vizionat integral aici – https://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/vreti-sa-incepeti-o-afacere-cu-bani-europeni-aveti-grija-cu-cine-faceti-proiectul-care-sunt-cele-mai-intalnite-inselaciuni.html
Înșelăciunile practicate în acest domeniu urmează, în principiu, același șablon: firma de consultanță contactează potențialii clienți în vederea scrierii proiectului, încasează avansul pentru serviciile de consultanță (sume ce pot varia între 3000 – 4000 lei, în scenariul cel mai optimist), chiar și în condițiile în care activitățile / proiectele beneficiarilor nu sunt eligibile pentru finanțare sau nu au prioritate la finanțare pe baza punctajului obținut, apoi se fac nevăzuți fără a scrie sau depune vreun proiect pentru clienții lor. Cu mici modificări, povestea se repetă la zeci poate chiar sute de cazuri cu aceeași firmă de consultanță.
Conform reportajului transmis de PRO TV (Inspectorul Pro) o astfel de firmă este MTK Solit Life, cu sediul social în Ploiești. Firma a fost înființată de un tânăr de 23 de ani, Robert Matache. În 2020, firma a avut trei angajați și un profit de o sută de mii de euro. Consultanță pe fonduri europene și guvernamentale face doar din vara anului trecut. Conform datelor de la AFIR, societatea lui Robert Matache a depus doar 64 de proiecte prin programul PNDR.
Oamenii înșelați și-au exprimat nemulțumirile în postări pe rețelele de socializare. Unii au apelat la avocați, iar alții vor să depună plângere la poliție, pentru înșelăciune.
MTK nu este singura firmă de acest gen. Un alt exemplu este Muntenia Project EU, o firmă din Târgoviște, care conform datelor furnizate de AFIR nu a depus nicio cerere de finanțare. Aceștia au perceput un avans de peste două sute de milioane de lei pentru Programul Startup Nation. Apoi pentru a obține fonduri europene de la AFIR. Ambele activități sunt considerate activități neeligibile (înființarea unei școali de șoferi) sau nu au prioritate la finanțare (dotare salon coafură).
La momentul actual, firmele de consultanță în domeniul fondurilor europene nu parcurg un proces de acreditare și drept urmare, nu sunt verificate de nicio instituție a statului.
Pentru a evita astfel de situații neplăcute, specialiștii recomandă:
- Fiți cu băgare de seamă atunci când alegeți o firmă de consultanță.
- Discutați cu clienți din portofoliul firmei respective
- Citiți cu atenție ghidurile de finanțare.
- Aveţi mare grijă ce semnați și cu cine semnați
- Nu plătiți avans pe scrierea de proiecte pentru programe guvernamentale care nu au fost încă lansate.
Claudiu Coada, Director General Adjunct AFIR: “Poate consulta și lista de pe pagina noastră de internet. Orice firmă de consultanță care are contracte și activitate desfășurate prin intermediul PNDR poate să-și publice acolo datele. Sunt firme care au contracte de finanțare cu noi, dar noi nu avem niciun fel de rol în verificare și acreditarea lor”.