Dezvoltarea afacerii – cum se construiește un business de succes? Ghid comprehensiv pentru accesarea fondurilor europene și utilizarea lor în mod eficient

Dezvoltarea afacerii - cum se construiește un business de succes? Ghid comprehensiv pentru accesarea fondurilor europene și utilizarea lor în mod eficient

„Antreprenorul caută întotdeauna schimbarea, răspunde la ea și o exploatează ca pe o oportunitate”, spune Peter F.Drucker.

Pentru a dezvolta o afacere de succes, este nevoie nu doar de o idee grozavă, ci și de un set de strategii bine puse la punct și implementate corect. Acestea implică urmărirea tuturor oportunităților de dezvoltare la îndemână, construirea unui plan de afaceri riguros și formarea de parteneriate solide care să aducă valoare business-ului. De aceea, există o serie de modalități prin care se poate dezvolta o afacere, printre care cea mai oportună metodă este accesarea fondurilor europene nerambursabile. 

De altfel, acestea reprezintă o sursă esențială de finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) care urmăresc creșterea competitivității pe teritoriul european și inovarea în cât mai multe domenii.

În acest material, vom explora cum se poate dezvolta o afacere prin intermediul fondurilor europene și tot ce trebuie să știi pentru a crește productivitatea business-ului.

Dezvoltarea unei afaceri: modalități eficiente prin care se poate dezvolta și crește o afacere de succes

Dezvoltarea unei afaceri cu ajutorul fondurilor de finanțare europene reprezintă o oportunitate esențială pentru evoluția socio-economică a țării noastre, prin sprijinirea de proiecte care vizează dezvoltarea durabilă, crearea de noi locuri de muncă și inovarea în varii domenii, cu scopul final de a îmbunătății calitatea vieții cetățenilor din Uniunea Europeană.

Cu toate astea, pentru ca o afacere să beneficieze de finanțări este necesară elaborarea unor proiecte riguroase și conforme cu cerințele programelor europene, luând în considerare următorii pași:

  1. Organizarea și înțelegerea business-ului 

Ca să poți dezvolta o afacere profitabilă, trebuie să te organizezi eficient. Nu trebuie nimic lăsat la voia întâmplării. Odată ce ai construit o strategie de afaceri, trebuie „să sapi” adânc pentru a înțelege în mod profund unde sunt nevoie de îmbunătățiri. De aceea, maparea afacerii este o abordare sigură pentru a cunoaște orientarea corectă a business-ului, beneficiile și potențialele riscuri.

  1. Identificarea surselor de finanțare potrivite

Dacă te-ai hotărât să-ți duci afacerea la nivelul următor, atunci este necesar să identifici acele surse de finanțare care sunt potrivite pentru ea. Oportunitățile de finanțare sunt distribuite prin intermediul mai multor programe cuprinse peste tot în România și sunt destinate pentru diverse proiecte, cum ar fi: proiecte pentru promovarea antreprenoriatului rural, dezvoltarea infrastructurii, investițiilor în tehnologii forestiere sau de modernizare tehnologică a microîntreprinderilor și susținerea IMM-urilor inovative.

  1. Stabilirea corectă a proiectului

Ca să poți dezvolta o afacere ai nevoie de un proiect bine structurat. Multe afaceri care vor să obțină finanțare se poticnesc la acest pas, de aceea serviciile de consultanță pentru accesarea fondurilor europene sunt vitale pentru bunul mers al proiectului. Așadar, acesta trebuie să includă o evaluare amănunțită a pieței de referință, o strategie obiectivă de dezvoltare și o analiză SWOT (puncte tari, puncte slabe, oportunități și amenințări). 

  1. Adaptabilitate și inovație

Accesarea fondurilor europene contribuie la extinderea afacerii datorită posibilității de a beneficia de tehnologii avansate, echipamente moderne și deschidere spre noi piețe de desfacere. Schimbarea are loc în fiecare zi, iar dacă o afacere rămâne pe loc înseamnă că nu va rezista competiției acerbe. De altfel, o companie care accesează fonduri europene pentru inovare, crește indubitabil productivitatea, construind oportunități noi de extindere și de creștere a echipei.

  1. Accentul cade pe sustenabilitate și implicare socială

Trăim în secolul XXI care a adus cu sine o avalanșă de schimbări socio-economice incredibile, iar impactul asupra mediului este fără doar și poate un aspect fără de care afacerile nu mai pot avea succes. Astfel, cele care vor să obțină fonduri europene nerambursabile trebuie să demonstreze că proiectul lor face diferența în acest sens, și că are un impact pozitiv asupra mediului. De asemenea, business-urile trebuie să demonstreze că sunt un stâlp pe care comunitatea se poate sprijini și că efectiv contribuie la dezvoltarea durabilă a colectivului din care fac parte.

Cum contribuie fondurile europene la dezvoltarea și extinderea unei afaceri

Fondurile europene sunt esențiale pentru a crește capacitatea de producție, modernizarea și evoluția unui business care dorește expunere la nivel internațional. De aceea, iată cum pot fondurile europene să ajute la dezvoltarea și extinderea unei afaceri:

  • Acces la piețe de desfacere noi

Accesul la piețe de desfacere noi poate fi una dintre cele mai grele provocări cu care un antreprenor se poate confrunta. De aceea, programele de finanțare europeană au ca scop dezvoltarea infrastructurii logistice și implementarea unor standarde de calitate care să permită firmelor să acceseze noi resurse. Pe lângă asta, oferă posibilitatea de participare la târguri internaționale care deschid uși noi pentru obținerea de furnizori și modalități sigure de a face business performant.

  • Modernizarea echipamentelor și promovarea tehnologiilor ecologice

Fondurile europene permit business-urilor să investească în echipamente moderne, de ultimă generație, care sunt pro sustenabilitate și contribuie la eficientizarea sarcinilor. În acest fel, modernizarea proceselor de producție are efect asupra calității produselor și reduce efectiv costurile de operare, permite o creștere a marjei de profit și, implicit, contribuie la extinderea afacerii. Nu în ultimul rând, tehnologiile verzi fac și ele parte din această caracteristică, deoarece Uniunea Europeană militează pentru implementarea principiilor economiei circulare, protecția și conservarea mediului ambiant. 

  • Impulsionarea descoperirilor în știință, și nu numai

În ultimii zeci de ani au avut loc descoperiri științifice și tehnologice imense datorită investițiilor pe care statele și organizațiile mondiale le pun la dispoziție. Uniunea Europeană este printre cele mai importante conglomerate economice din lume care susține și impulsionează inovarea. De aceea, fondurile europene nerambursabile ajută întreprinderile mici și mijlocii să investească în cercetare și dezvoltare, să lanseze produse noi sau diferite pe piață și să dezvolte soluții revoluționare. În plus, aceste fonduri pot contribui la creșterea notorietății brandului pe piață prin campanii de marketing susținute. De asemenea, acest aspect contribuie la vizibilitatea brandului, actualmente afacerile nefiind viabile fără o strategie de marketing implementată corect.

  • Digitalizare și automatizare

Nu putem să vorbim despre inovație, dacă o afacere nu este digitalizată, deoarece aceste două caracteristici merg mână în mână. Astfel, tehnologiile digitale ajută la automatizarea sarcinilor și la reducerea fluxului de muncă. Totodată, atrag noi clienți, contribuie la loializarea brandului și deschide portițe diverse pentru a genera venit și a îmbunătăți comunicarea internă, la nivelul echipei, și externă, prin captare de clienți și furnizori variați.

Rapoarte financiare

Poză preluată de pe pexels.com, realizată de RDNE Stock

Fonduri pentru dezvoltarea afacerii: pașii necesari pentru a accesa fonduri europene

Ca să poți accesa fondurile europene, este necesar să parcurgi anumite etape corect, iar acest proces este complex și necesită cunoașterea și aprofundarea legislației europene.

De aceea, ia în vedere următoarele aspecte:

1. Identifică programul de finanțare potrivit, specific business-ului tău.

2. Pregătește documentația într-un mod riguros și responsabil deoarece trebuie să includă:

  • un plan de afaceri amănunțit
  • analiza pieței
  • proiecții financiare
  • studii de fezabilitate

În această etapă trebuie să adaugi la dosar și alte documente specifice programului și să fii la curent cu termenele limită, categoriile de cheltuieli eligibile, precum și alte aspecte ce țin cont de eligibilitatea în program. Treaba nu se încheie aici, deoarece va trebui să cunoști aspectele logistice sau administrative care vin odată cu aplicarea în program.

3. Elaborarea unei analize de fezabilitate care este de fapt un studiu care analizează piața și răspunde, cel puțin preliminar la anumite aspecte regăsite în proiect:

  • Relevanța proiectului – răspunde obiectivelor programului de finanțare și nevoilor comunității sau a grupului țintă?
  • Sustenabilitatea proiectului – cum va continua după finalizarea perioadei de finanțare? Ce resurse vor fi necesare pentru mentenanță și extindere?
  • Riscuri –  care sunt posibilele riscuri care ar putea afecta implementarea proiectului și cum pot fi acestea gestionate?

4.Elaborarea bugetului și a planului de proiect care trebuie să conțină obiectivele, durata proiectului, activitățile specifice și estimarea cheltuielilor, dacă este posibil pe categorii, exemplu: cheltuieli administrative, resurse umane, echipamente, locație (chirie, cheltuieli etc).

5. Depunerea cererii de finanțare care trebuie să includă toate documentele solicitate, precum: planul de proiect, bugetul, actele legale, documentele de eligibilitate și multe alte anexe specificate în ghidul solicitantului. Acesta este un pas foarte important, iar dacă ai pierdut din vedere vreun document sunt șanse mari să nu fii eligibil. Mai apoi, dacă te-ai asigurat că totul este în regulă poți completa cererea de finanțare care se face de obicei, pe platforma dedicată programului de finanțare pe care îl targetezi. 

6. Evaluarea și selecția proiectului care se face pe baza criteriilor stabilite în program, iar procesul de evaluare este relativ lung.

7. Implementarea proiectului se face imediat ce ai semnat contractul de finanțare (dacă ai fost selectat). Este necesar să fie respectate termenele limită stipulate în plan, bugetul aprobat și să realizezi rapoarte constante către autoritatea finanțatoare. Tot aici, are loc monitorizarea cu rolul de a identifica problemele, atunci când este cazul.

8. Finalizarea proiectului include raportarea finală care demonstrează că afacerea a îndeplinit obiectivele propuse.

Importanța unui plan de afaceri sustenabil în obținerea finanțării fondurilor nerambursabile pentru afacere

Un plan de afaceri este un document care conturează obiectivele unei companii, indiferent de dimensiunea sa. Pentru afacerile mici și mijlocii, un plan de afaceri este esențial pentru a atrage noi investitori, inclusiv pentru a accesa fonduri europene. De aceea, un plan de afaceri sustenabil nu doar că mărește șansele pentru obținerea fondurile solicitate, ci și creează o bază solidă pentru succesul pe termen lung al afacerii.

În altă ordine de idei, rolul său în procesul de obținere a fondurilor europene nerambursabile este extrem de necesar, pentru că demonstrează efectiv că afacerea va întruni anumite norme:

  • Fezabilitate economică, întrucât un plan de afaceri sustenabil și solid trebuie să conțină proiecții amănunțite din punct de vedere financiar, inclusiv previziuni de venituri și cheltuieli, analiza pieței și ale concurenței, cât și analiza bugetară. Finanțatorii doresc să vadă că afacerea are o strategie clară, că are șanse mari să devină profitabilă și că are capacitatea de a-și menține stabilitatea financiară pe termen lung.
  • Impact social și de mediu care să demonstreze că afacerea are o contribuție pozitivă asupra mediului și asupra comunității, putând să ofere locuri de muncă și să implementeze practici de dezvoltare durabilă la nivel intern
  • Capacitatea de implementare care specifică clar cum vor fi administrate resursele și vor fi enumerate competențele indispensabile pentru desăvârșirea proiectului (resurse tehnologice, diverse parteneriate sau departamentele și echipa de management).

De asemenea, trebuie să ții cont că un plan de afaceri puternic trebuie să demonstreze că dezvoltarea afacerii este pe termen lung, ceea ce include strategii de extindere și de diversificare a veniturilor, în așa fel încât aceasta nu o să depindă în totalitate de finanțele primite.

Rolul consultanței specializate în procesul de accesare și administrare a fondurilor europene pentru creșterea unei afaceri

Accesarea fondurilor europene implică etape complexe și riguroase, iar fiecare program operațional are cerințele sale. Și nu doar atât: trebuie identificate liniile de finanțare avantajoase pentru tipul de business oferit, dosarul trebuie conceput și depus corect, iar implementarea proiectului trebuie făcută în conformitate cu cerințele impuse de program.

De aceea, consultanții de specialitate joacă un rol determinant, oferind asistență și soluții concrete la posibilele provocări. Specialiștii oferă expertiză în întocmirea planului de afaceri, o etapă esențială în reușita proiectului și ghidajul necesar pentru redactarea rapoartelor și documentelor care trebuie incluse la dosar.

Mai mult decât atât, riscurile sunt minimizate dacă ai alături o echipă de consultanți care să monitorizeze derularea activităților după ce proiectul de finanțare a fost finalizat.

În concluzie, dezvoltarea unei afaceri prin accesarea fondurilor europene este un proces complex, care necesită o bună gestionare a resurselor, o cunoaștere amplă a legislației europene și necesită sprijin profesional care face diferența și duce compania pe culmile succesului.